Autor: mi
Datum objave: 15.02.2016


4 jednostavna načina za skidanje kilograma za borce

Nutricionist Robert Seaborne objašnjava kako borac može izgubiti masnoću, a da ne ugrožava intenzivni režim treninga.

Prije stupanja na vagu borac mora pokušati izgubiti što je više moguće masnoće.

1. Trčite ujednačenim tempom prije unosa ugljikohidrata

Jutarnje trčanje, obično prije doručka, tradicija je u boksačkoj kulturi i znanost podupire tu praksu. Trčanje ujednačenim ritmom, prije nego ste konzumirali bilo kakve ugljikohidrate, povećava sposobnost tijela da oksidira masnoće, a taj proces se često naziva sagorijevanjem masnoća. Ugljikohidrati, posebice šećeri, stvaraju inzulinski vrhunac i time otupljuju sposobnost tijela za korištenje masnoće kao izvor goriva.



2. Birajte ugljikohidrate koji sadrže nisku razinu šećera

Kao što je ranije navedeno, veći GI (glikemijski indeks) ugljikohidrata dovodi do većeg inzulinskog vrhunca. Ugljikohidrati s niskim glikemijskijm indeksom duže se probavljaju  i stvaraju manji inzulinski vrhunac. Rezultat je da će borac trošiti više masnoće tijekom treninga i neće se debljati zbog sporijeg tempa kojim se probavljeni ugljikohidrati pohranjuju.



3. Trenirajte u periodima ograničenog unosa ugljikohidrata

Ono što je postalo jasnije je da kada tijelo nije potpuno opskrbljeno ugljikohidratima (u obliku glikogena) povećava se sagorijevanje masnoća. U prosjeku, borac će pohraniti 500 grama ugljikohidrata, a jednom kada je spremnik pun, višak ugljikohidrata se pohranjuje kao masnoća. U periodima treninga u kojima je razina ugljikohidrata ispod optimalne (otprilike na polovici), povećava se sagorijevanje masnoće. 


4. Ako niste sigurni potražite savjet stručnjaka

Svi ovi savjeti su korisni. Ali, borci prolaze kroz periode ekstremnih napora tijekom priprema i često moraju 'rezati' kilograme u kratkom vremenskom periodu. Stoga, savjetuje se svakom amaterskom ili profesionalnom borcu koji želi maksimizirati sagorijevanje masnoća kako bi zadovoljio vagu i bio u najboljoj formi da se konzultira s nutricionistom. Nutricionist bi trebao biti u stanju provesti tehnike skidanja kilograma na sigurniji, zdraviji i učinkovitiji način.




Foto: Chris Farina

Izvor: Boxingnewsonline


2020
Kategorije: Fitness
Tagovi: Fitness
Najpopularnije
Najnovije