Autor: mi
Datum objave: 17.12.2015


5 savjeta za prehranu između vaganja i borbe

Pripreme zahtijevaju velike napore kako bi borac bio spreman za izlazak na borilište tehnički, fizički i mentalno.

Sav taj trud može biti uništen ako se borac ne uspije kvalitetno oporaviti u satima poslije vaganja i prije početka borbe. To znači da ono što unosite u tijelo u tom kratkom periodu može značajno utjecati na ishod meča.

Vrijeme između vaganja i borbe varira, tako da se u većini amaterskih borbi vaga održava na dan natjecanja, dok drugi mogu imati do 36 sati prije početka meča, što je uobičajenije u profesionalnim vodama.

Stoga, prehrambena strategija ovisi od slučaja do slučaja ovisno o vremenu između vaganja i borbe. Ostale faktore, poput broja i trajanja rundi trebalo bi isto uzeti u obzir. Oni koji rade manje rundi u kraćem trajanju ne trebaju toliko energije kao oni koji se bore na 12 rundi po 3 minute i ne bi ni trebali konzumirati toliko hrane.


Nutricionist Marc Fell ponudio je pet jednostavnih savjeta koji će poslužiti unosu prave vrste energije u pripremi za borbu.


1. UNOS UGLJIKOHIDRATA

Boks je klasificiran kao sport visokog intenziteta s prekidima, a ugljikohidrati predstavljaju glavni izvor energije tijekom borbe. Stoga, kod unosa hrane u tijelo nakon vaganja važno je da hrana sadrži visok udio ugljikohidrata kako bi podigli razinu glikogena u mišićima koji će se koristiti tijekom borbe. Hrana poput pahuljica s puno šećera, bijela riža/tjestenina, bijeli kruh i slatki snack poput Jaffa keksa ili jogurta trebali bi biti uključeni u obroke prije borbe zato jer su puni ugljikohidrata s visokim glikemijskim indeksom. Unošenje jako masne hrane trebalo bi izbjegavati jer ne pruža energiju potrebnu za borbu i može uzrokovati bolove u trbuhu, odnosno grčeve. Isto tako, u satima prije borbe trebalo bi izbjegavati hranu bogatu vlaknima jer ona pokreće veću aktivnost crijeva i može izazvati gubitak tekućine i potjerati na veliku nuždu.



2. TAJMING


Vrijeme unošenja obroka bogatih ugljikohidratima također je vrlo bitno. Posljednji ugljikohidratima bogati obrok trebali bi konzumirati tri do četiri sata prije zakazane borbe. Time ostavljate dovoljno vremena za probavu. U posljednjih par sati prije meča, ili ako između vage i borbe imate dva sata ili manje, preporučuju se lakše probavljivi ugljikohidrati poput slatkiša, glukoznog gela, banana ili tekućina kako bi tijelo nahranili energijom. Također je bitno početi s unosom hrane odmah nakon vaganja, tako da bi se priprema obroka trebala obaviti prije izlaska na vagu.



3. ODABERITE PRAVU KOLIČINU 

Ukupno vrijeme unosa ugljikohidrata  ovisit će o vremenu između vaganja i borbe. Ako imate više od 24 sata između vaganja i borbe cilj bi vam trebao biti unos 8-10 grama ugljikohidrata na kilogram tjelesne težine. Primjerice, borac od 60 kilograma trebao bi pojesti 500 grama ugljikohidrata. Ovaj iznos trebao bi biti podijeljen u više obroka i užina tijekom dana i dat će tijelu dovoljno energije za meč od 8 do 12 rundi. Ako je vaga na dan borbe ovolika količina neće biti praktična, tako da su preporučene  manje količine s 2 grama ugljikohidrata na kilogram tjelesne težine 3-4 sata prije borbe. Za orjentaciju, otprilike 50 g ugljikohidrata sadrže: 5 velikih žlica basmati riže, 4 Jaffa keksa, tanjur graha, 2 banane, srednja zdjela slatkih pahuljica.



4. PIJTE VODE

Preporuča se konzumiranje pola litre tekućine uz svaki obrok u vremenu prije borbe. To uključuje običnu vodu, sportska pića i niskokalorična pića s elektrolitima. Tradicionalna sportska pića dobra su za hidrataciju jer sadrže elektrolite i 20-40 grana ugljikohidrata koji će pomoći prehrani tijela. Niskokalorična sportska pića mogu pomoći bolje hidrataciji od vode zbog toga što sadrže elektrolite. Unos tekućine treba početi odmah poslije vaganja i borci bi trebali nastaviti piti u malim gutljajima između obroka. To je puno važnije u slučaju da se borac morao dehidrirati kako bi se spustio na težinu.



5. KOFEIN

Jedan dodatak prehrani koji bi mogao biti koristan u vremenu prije borbe je kofein. On može učiniti da se fizički napor učini lakšim nego što zaista je. Kofein se može konzumirati 30-40 minuta prije borbe. Za borca od 50 kilograma 150 mg kofeina bilo bi prikladno. Za svaki slučaj, ako konzumirate kofein provjerite pravila.


Prije uključivanja ovih savjeta u prehrambenu strategiju pred borbu, provjerite koja hrana i količina vama osobno odgovaraju kako bi bili sigurni da će vaša izvedba biti maksimalna. To bi se trebalo isprobavati tijekom treninga i prilagođavati sukladno potrebama.




foto: Rem Zamora

Izvor: Boxingscene


2384
Kategorije: Prehrana
Tagovi:
Najpopularnije
Najnovije