Autor: Maroje Ivandić
Datum objave: 22.11.2017


Intervju Helena Jurišić: Borit ću se koliko me zdravlje bude služilo, a nadam se biti uspješna trenerica kao što sam i borac

Sa samo 25 godina Helena Jurišić već je osvajala naslove europske prvakinje u tajlandskom i kick boksu, da bi na nedavno završenom WAKO svjetskom prvenstvu u Budimpešti postala i svjetska prvakinja u kick boksu u disciplini low kick.

Članica splitskog Mornara u finalu kategorije do 70 kilograma jednoglasnom odlukom sudaca pobijedila je Ruskinju Nataliju Iurchenko. Na putu do finala eliminirala je Amerikanku Amandu Ginski i Srpkinju Tamaru Bašić.

- Bili ste europska prvakinja u tajlandskom boksu 2013. i srebrna na Muaythai svjetskom prvenstvu godinu potom. Dvostruka ste WAKO europska prvakinja u low kicku, a u Budimpešti ste postali i svjetska prvakinja u low kicku. Kakav je osjećaj ostvariti sve te uspjehe sa samo 25 godina? 


"Taj se osjećaj ne može riječima opisati. Nakon velikog truda i odricanja dođu i rezultati. Sretna sam i ispunjena."


- Možete li nam prepričati iskustvo iz Budimpešte i kako je izgledao put do naslova svjetske prvakinje protiv Ruskinje Iurchenko? 


"Imala sam tri borbe, a najteža mi je bila protiv predstavnice Srbije. Nekako me ona najviše namučila iako sam je uvjerljivo dobila. Možda mi je najteže bilo zato jer sam to jutro na vaganju imala viška kila pa sam ih morala skidati i odraditi trening prije borbe, a nije bilo puno vremena za oporavak. Prva borba je bila protiv Amerikanke isto uvjerljiva pobjeda, druga Srbija i treća finale protiv Ruskinje. Mislila sam da će mi to biti najteži meč, no ja i brat smo večer prije sat i pol  vremena proučavali njene borbe i smislili taktiku da me ne može ugroziti njenim boksačkim tehnikama, jer je ona odličan boksač, te sam je uvjerljivo pobijedila i to mi je ujedno bila najlakša borba."


- U rujnu prošle godine debitirali ste za Bellator pobjedom upravo u Budimpešti protiv Novozelanđanke Genah Fabian. To Vam je ujedno bila i prva profesionalna borba. Kakva su bila iskustva na priredbi američke promocije i postoje li planovi za sljedeću borbu na nekoj od njihovih priredbi? 


"Da,  to mi je bila prva profesionalna borba. Imala sam nakon te borbe još jedan poziv za Bellator, ali u tom trenutku nisam mogla prihvatiti  borbu. Nadam se povratku u njihovu organizaciju 2018. Bilo je to savršeno iskustvo koje ću pamtiti."




- Imate li već zakazanu sljedeću borbu i kakvi su planovi ove godine?


"Nemam točno zakazanu sljedeću borbu. Sad je na redu mali odmor,  pa ću vidjeti što sve dalje, ali ono što je sigurno da planiram ići na svjetsko prvenstvo u tajlandskom boksu u Meksiku u svibnju iduće godine. Čeka me i obrana europske titule u low kicku."


- Što vam je draže - Muaythai ili kickboxing? 


"To su dva slična sporta, a jako različita. Volim i jedan i drugi,  možda kickboxing malo više jer sam u tom sportu od 8 godine."


- Čime se bavite uz kick boks? 


"Pomažem u klubu, učim druge.. . sve što je vezano za moj sport. Trenutno nemam vremena za druge poslove jer treniram dva puta na dan i posvećena sam sportu u potpunosti."


- Kako Vas ljudi izvan sporta doživljavaju kada im kažete da se bavite kick boksom? 


"Neki odgovore odmah “nemoj me tući molim te”,  naravno u šali, neki ne vjeruju, kažu da ne izgledam kao da se tučem, više kao manekenka i tako. Ima različitih komentara."


Koje su Vam životne i sportske ambicije?


"Borit ću se koliko me zdravlje bude služilo,  nadam se imati obitelj, trenirati druge i danas-sutra biti uspješna trenerica kao što sam i borac."


1243
Kategorije: Kick & Thai Boxing, Intervjui, Intervjui
Tagovi: HKBS, Helena Jurišić
Najpopularnije
Najnovije