Autor: ed
Datum objave: 10.07.2014
Komentari:


Što jesti i piti tijekom vrućih ljetnih dana?

Posebnu pažnju treba obratiti na prehranu za vrijeme ljetnih dana, kada organizam ima povećane potrebe za tekućinom i mineralima

Najvažnije pravilo ljetne prehrane jest konzumacija lagane hrane čiji su glavni predstavnici voće i povrće. Osim ljepote i izvrsnog okusa koju nudi priroda, važno je napomenuti da voće i povrće nudi veliku količinu nutrijenata i fitonutrijenata koji organizmu pružaju zdravstvene blagodati kao što su snižavanje razine kolesterola, protuupalnog djelovanja pa sve do zaustavljanja štetnih slobodnih radikala. Ono što bi trebalo izbjegavati cijele godine, a posebice ljeti je masna, pržena, dimljena i začinjena hrana, umjesto kojih se preporuča uvrstiti obilje ribe i nemasnog mesa peradi.

S obzirom na to da sve više znanstvenih istraživanja potvrđuje blagodati mediteranske prehrane, takav način prehrane upravo se smatra ljetnim idealom. Osim ribe, maslinova ulja, svježeg voća i povrća, mediteranska prehrana podrazumijeva i unos obilja žitarica, poglavito onih cjelovitih, te nemasnih mliječnih proizvoda. Mediteranci obogaćuju svoja jela svježim začinima koji također pridonose prevenciji bolesti. Krvne žile i mozak od štetnih radikala štiti i umjerena konzumacija vina, pogotovo crnog, no ne valja pretjerivati. Za osvježenje će najbolje poslužiti rashlađena voda i to 1-2 litre na dan kako ne bi došlo do dehidracije.

Organizam ljeti za vrijeme vrućih dana prirodno traži hranu koja je lagana za probavu, bogatu sadržajem vode i minerala koji se gube znojenjem, s više vlakana, a manjom količinom masnoća i proteina. Sol, suhomesnati proizvodi i pržena, masna jela su hrana od koje se žeđa i koju treba izbjegavati.

Mliječni proizvodi s niskim udjelom masti osigurat će potreban unos kalcija i vrijednih proteina, a pri izboru sira bolje je odlučiti se za svježi kravlji sir, nego na zrele sireve s visokim udjelom masti. Svježi voćni sokovi i fermentirani mliječni proizvodi s niskim udjelom masti koristan su izvor enzima, prijateljskih bakterija, vlakana, te vitamina i minerala.

Alkoholna, gazirana i zaslađena pića, kao i pića bogata kofeinom samo će pojačati proces dehidracije, jer stimuliraju izlučivanje tekućine iz organa. Ujedno mnoga od tih pića djeluju kao stimulansi i tako ometaju zdrav ritam sna. Stoga ove napitke treba izbjegavati tijekom ljeta. Najbolji odabir za ljetnu nadoknadu tekućine su izvorska i mineralna voda, nezaslađeni čajevi i izotonični napici.

Ljeti kako bismo utažili žeđ, najčešće posežemo za hladnim napicima, ipak, dobro je znati da ćemo se bolje rashladiti ako pijemo tekućine sobne temperature ili konzumiramo tople čajeve i napitke. U zemljama gdje vrućine ne prestaju tijekom cijele godine, tradicionalno se piju topli čajevi kako bi rashladili organizam

1759
Kategorije: Prehrana
Nek se čuje i Vaš glas

Morate se logirati ili registrirati da bi mogli napisati komentar
Najpopularnije
Najnovije