Autor: mi
Datum objave: 05.01.2019


(VIDEO) Kako uputiti najvažniji udarac u boksu?

Prednji direkt (engleski: jab) prvi je udarac koji boksač uči. Ujedno je i najvažniji.

Tehnički pravilno i brzo izveden prednji direkt se može koristiti u različitim situacijama.


1. Priprema kombinacija i održavanje distance

Koristi se za pronalaženje distance. Većina kombinacija počinje prednjim direktom. Koristi se kao način skraćivanja distance i pronalaska pravog odstojanja.


2. Za skupljanje bodova

Može ga se koristiti za skupljanje bodova s distance ili poludistance. Neprekidno zadavanje udaraca prednjim direktom s vremenom će nanijeti štetu protivniku. Floyd Mayweather jedan je od boksača koji su vrhunski koristili i prednji direkt u tijelo.

3. Zaustavljanje protivnikovog napada

Sastavni dio obrane svakog borca. Prednjim direktom sprječavate protivnika da postane preslobodan, zaustavite njegovo napredovanje i držite ga na distanci.


4. Za početak napada

Izmjenjujući udarce prednjim direktom, primjerice u glavu i tijelo, otvarate protivnikovu obranu za druge udarce.

Bivši europski prvak i osvajač brončane medalje u poluteškoj kategoriji na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. Tony Jeffries demonstrira kako baciti prednji direkt.


Zanimljivo, kao primjer boksača koji odlično koristi ovo oružje naveo je hrvatskog boksača i bivšeg izbornika reprezentacije Marija Šivoliju.


"U mojih 106 borbi samo je jedna osoba s kojom sam se borio imala bolji prednji direkt od mene - srebrni sa svjetskog prvenstva, Hrvat Marijo Šivolija" rekao je Jeffries.


"Sjećam se kad me pogodio jednim jabom, bum posred čela. Nisam to očekivao i tijekom borbe je pogodio još nekoliko puta. Bili su brzi, jaki i vrlo uznemirujući. To je bila borba polufinala na prvenstvu Europske Unije i izgubio sam za jedan bod. Kad vas pogode čvrstim prednjim direktom ispadnete iz ritma i to vam poremti planove, a to znači da morate mijenjati način borbe. Prednji direkt je sjajan za određivanje dostance i kao priprema za druge udarce i kombinacije. Možete ga bacati dok idete naprijed, dok se povlačite ili stojite u mjestu. Taj je udarac i najbolje koristiti kada želite vidjeti protivnikovu reakciju."





3235
Kategorije: Boks, Fitness
Tagovi: Boks
Najpopularnije
Najnovije