Autor: A.B.
Datum objave: 04.11.2013
Komentari:
0,00


DODATNA ENERGIJA ZA VAŠ ORGANIZAM

Profesionalni sportaši teško funkcioniraju bez dodataka prehrani

Dodaci prehrani sastavni su dio profesionalnog ali sve više i rekreativnog sporta. Uz sve obaveze koje si čovjek danas nameće jednostavno ne može normalno funkcionirati samo od vitamina i minerala koje dobiva običnom prehranom. A tu na scenu dolaze razni dodaci za prehranu.


Često se za profesionalni sport kaže da nije zdrav. To je činjenica. Radi velikih napora koji prelaze granice ljudske izdržljivosti niti jedan profesionalni sport nije zdrav. Da bi tijelo to podnijelo sportaši česti posežu za raznoraznim dodacima.
Mnogi ljudi, pogotovo „promatrači“ tj. ljudi koji se ne bave sportom nazivaju ih otrovom za organizam. Istina, neki od dodataka štetni su za organizam, to su uglavnom oni koje nećete pronaći u trgovinama sa dodacima prehrani za sportaše.

Hrana koju oni nude uglavnom je provjerena i ne sadrži nedopustive substance. Proteini, vitamini i minerali koje tamo možete kupiti zasigurno će pomoći vašem organizmu. Ako se i hranite zdravo i jedete hranjive tvari prepune vitamina i minerala a uz to se bavite svakodnevno sportom nemoguće je da ćete uspjeti unijeti dovoljnu količinu hranjivih tvari. Da biste to uspjeli trebali biste cijeli dan nešto jesti a to je nemoguće ma koliko voljeli hranu. Stoga u prehranu ubacite pokoji dodatak prehrani i olakšajte sebi svakodnevicu.

Ako se ne možete odlučiti za to koji su vam vitamini, s obzirom na vaše aktivnosti, potrebni ne paničarite. Kada dođete u trgovinu sportskom prehranom prodavači će vam sve u detalje objasniti a većina takvih trgovina ima i specijalizirane nutricioniste koji će vas savjetovati. Njima je u interesu da kupite njihov proizvod i stoga je njihova usluga besplatna.
Ako ste prvi puta ušli u trgovinu vrlo vjerojatno će vam biti ponuđena velika količina proizvoda. Oni zasigurno jesu potrebni vašem organizmu no ne nužno, a sa time će se složiti i vaša lisnica. Dodaci prehrani veliki su izdatak no bez njih se teško može uspjeti u „ozbiljnom“ sportu. Uz razne proteine, aminokiseline, vitamine i drugo spomenimo ono što i rekreativcima i profesionalcima treba za početak :

 

 

 

Kalcij
Možda vam se ponekad čini da svi samo pričaju o kalciju pa sami pazite da jedete hranu bogatu istim elementom. Sigurni ste da ga dovoljno unosite u organizam? Promislite još jedanput, ako ovo čitate vrlo vjerojatno se bavite borilačkim sportom ili vještinom pa vam je cilj imati što snažnije kosti kako biste bez straha mogli ući u sparing ili ring. Vama treba više kalcija nego nekom plivaču ili veslaču. Stoga pripazite na unos kalcija!
Ako ste među onom većinom koja unosi jako male količine kalcija i to vas ne brine budite svjesni posljedica. Nedostatak kalcija može rezultirati osteoporozom, odnosno slabljenjem kostiju i lakšim lomljenjem istih. Preporučena dnevna doza kalcija za svaku odraslu osobu je oko 1200 mg.

Vitamin D
On je važan za apsorpciju kalcija. Stoga, uz kalcij, obavezno uzmite i dodatak ovog vitamina.
Riblje ulje
Omega-3 masne kiseline pomažu u sprječavanju kardiovaskularnih bolesti. Najbolji izvor omege-3 je riba, laneno sjeme također. Studije pokazuju da je organizmu dnevno potrebno 0,5 do 1,8 grama ribljeg ulja. Razna proučavanja pokazala su da riblje ulje ima izrazito pozitivan učinak na izdržljivost. Omega 3 masne kiseline mogu se naći u u prodavaonicama koje se ne bave samo prodajom dodataka prehrani gdje ih tamo možete kupiti po pristupačnim cijenama.

Uzimajte dovoljno voća i povrća, mliječnih proizvoda sa malim udjelom masti, cjelovitih žitarica, nemasnog mesa, ribe, peradi, oraha, sjemenki i mahunarki.
Ukoliko uzimate dodatke ishrani, pazite da se ne predozirate. Neki vitamini poput vitamina D, vitamina A i vitamina B6 mogu biti loši za vaše zdravlje, kada ih duži period uzimate u iznimno velikim količinama.
Ukoliko uzimate neke lijekove ili redovnu terapiju, u kombinaciji sa nekim od dodataka možete izazvati neželjene reakcije u organizmu. Stoga se posavjetujte s liječnikom prije nego počnete koristiti dodatke ishrani


 

 

 

2435
Kategorije: Prehrana
Tagovi:
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Najpopularnije
Najnovije