Autor: Maroje Ivandić
Datum objave: 28.06.2017


Intervju Damir Plantić: Nakon SP-a ozbiljno ću razmisliti o nastavku profi karijere

Damir Plantić bez prevelikih očekivanja javnosti zaputio se na Europsko prvenstvo u ukrajinski Harkiv.

27-godišnji poluteškaš na kraju se vratio s osvojenom brončanom medaljom.  U polufinalu je zaustavljen od Rusa Muslima Gadzhimagomedova. Osim osvajanja brončane medalje Plantić je izborio i plasman na AIBA svjetsko prvenstvo koje se od 25. kolovoza do 3. rujna održava u Hamburgu.


"Moram reći da me Rus zasluženo pobijedio. No, unatoč tome što oni imaju puno bolje uvjete i konkurencija kod njih je strašna, mogao sam mu parirati. Znate kako se kaže: Lakše je postati prvak Europe nego Rusije. Uz to, oni ulažu velik novac za pripreme, trening kampove i sparing partnere. To je novac i uvjeti s kojima se mi ne možemo mjeriti."




- Osvajanjem medalje dobili ste puno medijske pažnje. Iako ste ostvarivali uspjehe i u savateu i u kick boksu i bili boksački prvak Hrvatske i ranije, nije se nikada ovoliko pisalo o Vama?


"To je istina. Nije se nikad puno pisalo o meni iako sam bio svjetski i europski prvak u savateu i pobjednik na Borilačkim igrama u St. Peterburgu. Nikad nisam dobivao ovoliko pažnje, ali ja i nisam osoba koja traži pažnju, no bilo mi je ugodno."


"Prošlo je nekoliko dana i mogu reći da se sve pomalo vraća na staro. Prvo su me moji iz kluba i prijatelji dočekali na aerodromu. Osjećao sam se spektakularno, kao da sam europski prvak, a ne osvajač bronce."


- Jeste li vjerovali prije odlaska u Ukrajinu da ćete se vratiti s medaljom s Europskog prvenstva?


"Bio sam siguran u sebe i vjerovao sam da to mogu učiniti. Uspjelo mi je i potvrdio sam svoje samopouzdanje. Ja nemam vrhunske uvjete za pripreme. Sve sam ostvario svojim trudom i ljubavlju. Ja ovo volim. Ja treniram za sebe i za nikog drugog i zato jer to volim i borio sam se u različitim borilačkim vještinama."


- U kutu Vam je bio trener Tomislav Šoljić.


"Da, s njim sam radio i prije u Sesvetama, a tamo je bio kao trener reprezentacije i odradio je odličan posao. Ne samo sa mnom, već i s ostalim momcima. Dizao nas je, poticao i kada više ne možeš u meču našao bi riječi za motivaciju. Ići će sa mnom i na svjetsko prvenstvo."


- Bili ste prvak i 2015. godine kada ste u finalu pobijedili Hrvoja Sepa? Zašto tada niste išli na Europsko prvenstvo u Samokov?


"2015. AIBA me suspendirala zato što sam se borio u savateu i nisam mogao nastupati."


- Mislite li da su takve odluke amaterskih organizacija opravdane? Vi ste se prošle godine borili i na WAKO europskom prvenstvu u kick boksu.


"Ne. To je nepotrebno. Nema potrebe suspendirati vrhunskog sportaša ako se odluči natjecati u drugim borilačkim sportovima. To bi trebala biti njegova odluka i ne bi mu se trebalo to braniti. Puno boksača koji su došli na olimpijske igre ili postali i profesionalni prvaci svijeta u boks su došli iz amaterskog kick boksa i savatea."

-Hrvatski boksački savez već par godina radi na tome da uvede momčad iz Hrvatske u World Series of Boxing. Napravljen je još jedan korak prema tom cilju. Vaš brat Luka debitirao je ove godine u WSB-u. Je li to natjecanje opcija i za Vas?


"Je. Imam pozitivan stav o WSB-u i to je budućnost amaterskog boksa. Mečevi se prenose u puno zemalja i to bi bila velika prilika hrvatskim boksačima da se pokažu, uz sve ove koji su već dosad nastupali u WSB-u. Nadam se da će i moj brat, kao i niz naših boksača biti dijelom tog tima."

- Boksate i regionalnu ligu. U dosadašnjem dijelu natjecanja ostvarili ste tri pobjede prekidom i doživjeli poraz od Džemala Bošnjaka u Bijeljini kontroverznom odlukom sudaca.

"Po meni sam nezasluženo poražen. Bio sam sigurno bolji u dvije runde, treća je bila li-la. No to je njegov domaći teren i on je tamo zvijezda, pa eto. Ali, mogu reći da je Regionalna liga solidno natjecanje i daje nam priliku za odraditi više mečeva. Od kad je Bono Bošnjak  preuzeo savez generalno imamo više prilika za boksati. Više natjecanja, mečeva i prilika za uboksavanje."




- Vaš brat Luka bivši je juniorski prvak Europe. Vjerojatno je za starijim bratom krenuo u boks?


"Luku sam povukao za mnom. Savate prije boksa. Povukao sam ga da ne zuji okolo. Čim je počeo boksati vidjelo se da je talent. Nije izgubio nijedno Prvenstvo hrvatske na koje je izašao, a kao junior osvojio je tri velike medalje. Europsko zlato, bio je viceprvak svijeta i treći na Olimpijskim igrama mladih."


- Kakva su očekivanja za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj i koji su Vam planovi nakon njega. Je li profesionalni boks opcija i namjeravate li se vraćati natjecanjima u savateu i kick boksu?


"Na meni je da se što bolje pripremim. Volim pobjeđivati i donositi medalje kući. To je u meni. Želja da budem na vrhu."


"Mislim da se više neću boriti u savateu i kick boksu, uz to u savateu sam već osvojio sve što se može osvojiti. Vrijeme je da se koncentriram samo na boks. Nakon Svjetskog prvenstva u Hamburgu ozbiljno ću razmisliti o nastavku profi karijere. Dok sam bio suspendiran i nisam mogao nastupati u amaterskim natjecanjima odboksao sam tri profesionalna meča i ostvario tri pobjede prekidom u prvoj rundi."


3544
Kategorije: Boks, Intervjui, Intervjui
Tagovi: Hrvatski boksački savez, Luka Plantić, Damir Plantić
Najpopularnije
Najnovije